13 maj 2016


Henrik Nilsson får årets kulturpris

PUBLICERAD: 25 NOVEMBER, 2016 KL 06:00 av Lerums Tidning


LERUM

Henrik Nilsson på Nilssons el- och teknikmuseum är årets kulturpristagare i Lerums kommun.

– Det är fantastiskt roligt, säger han.


Så sent som i maj i år öppnade Henrik Nilsson sitt Nilssons el- och teknikmuseum på Frödings allé i Lerum. På lördag får han årets kulturpris.


– Det känns lite overkligt. Jag har levt med idén och tankarna på ett museum länge, så det känns lite konstigt. Men det är också fantastiskt roligt. Det är roligt att museet har blivit så uppskattat med så mycket besökare på så kort tid, säger han.


Samlat sedan barnsben

Henrik Nilsson har samlat på el- och teknikprylar sedan barnsben tillsammans med sin pappa. Tanken var att Henrik och fadern skulle ha öppnat museet tillsammans, men fadern gick bort innan museet hann öppna. Portarna till museet slog upp den 13 maj i år.


– Han skulle ha fyllt 90 år den dagen, säger Henrik Nilsson.


På museet kan besökarna beskåda omkring 2 000 föremål från år 1850 och fram till i dag. Samlingen växer då Henrik Nilsson hela tiden får nya saker skänkta till museet, och utställningen förändras kontinuerligt.


– Det ska vara museets signum. Har man en utställning som är statisk jämt kommer man en gång och inte mer. Tanken är att man ska vilja komma tillbaka och titta på nya utställningar och nya teman.


I samband med invigningen i våras berättade Henrik Nilsson för LT om favoritföremålet, en komplett telegrafmaskin från 1880. Men nu verkar det som att han har fått en ny favorit.


– Det är frågan om att jag inte har ändrat inställning. Det kommer in nya grejer, och nu har vi fått in en motorcykel från 1938 som är tillverkad i Göteborg. Den är utrustad med gengasaggregat, vilket gjordes under andra världskriget när det var bensinransonering. Den är fullt körbar och i sommar ska vi förmodligen komma puttrande på den.


Ericsson-växel

Ett annat guldkorn i den nuvarande utställningen är en LM Ericsson-växel från början av 1900-talet, berättar Henrik Nilsson.


– Den är ritad av Lars Magnus själv och är väldigt intressant. En likadan har suttit i Lerums telegrafstation som låg i järnvägsstationen. Den ska vi försöka få igång och visa hur man kopplade ihop samtalen förr.


Museet är till vardags bara öppet för bokade visningar, men på onsdagar håller man arbetskväll där den som vill kan komma för att hjälpa till.


– Tanken är att vi ska bygga upp och vidareutveckla museet, men det blir väldigt mycket kaffedrickande och att ta hand om gäster, säger Henrik Nilsson och skrattar.


Jul- och ljustema

Men det finns en dag i närtid då den nyfikne kan passa på att kika in. Den 4 december öppnar museet dörrarna för allmänheten med tema jul och ljus.


– Vi har ett gammaldags pyntat julbord och en gammaldags klädd gran. Men vi ska även visa olika sätt att framställa ljus, allt från vaxljus, karbidlampor, fotogenlampor och stormlyktor till dagens moderna led-lampor, säger Henrik Nilsson.


Och nu får Henrik Nilsson och hans museum alltså årets kulturpris. Prisutdelningen sker ut i samband med julkonserten med bland andra Nils Landgren som hålls i Dergårdsteatern på lördag.